Een tenniselleboog is een ontsteking aan de buitenzijde van de elleboog. In principe kan iedereen een tenniselleboog krijgen. Hoewel er geen specifieke factoren zijn die een tenniselleboog in de hand werken (zowel sport, hobby als werk), is er wel één sport die een kans op een tenniselleboog doet vergroten, met name tennis.
De tenniselleboog wordt vaak veroorzaakt door de kracht van het tennisracket op de elleboog bij een backhand slag. Door een herhaalde overbelasting gaan de voorarmspieren die aan de buitenzijde van de elleboog aanhechten pijn doen. Een tenniselleboog in een gevorderd stadium kan zelfs leiden tot kracht- en coördinatieverlies.
De symptomen van een tenniselleboog kunnen voor iedere patiënt anders zijn, maar de volgende symptomen zijn het meest frequent bij een tenniselleboog:
De diagnose van een tenniselleboog wordt bijna altijd op grond van een grondig gesprek met de patiënt en een pijnloos klinisch onderzoek gesteld. Bijkomend kan voor de diagnosestelling van een tenniselleboog beroep gedaan worden op een echografie of soms op een MRI scan van uw elleboog.
Voor de specifieke behandeling van uw tenniselleboog wordt rekening gehouden met een aantal factoren, zoals uw leeftijd, uw algemene gezondheidstoestand, de uitgebreidheid van de ontsteking, ... Een tenniselleboog kan zowel op een niet operatieve manier (brace, kiné, inspuiting, medicatie, gips) behandeld worden of via een operatieve ingreep.
Dr. Hans Mortelé is orthopedisch chirurg aan het Algemeen Ziekenhuis Heilige Familie in Rumst.
Hij is lid van de Belgische Vereniging voor Orthopedie en Traumatologie.
Tussen 1993 en 1995 was hij ook lid van de onderzoekseenheid aan de Gentse Universiteit, dienst Orthopedie, Traumatologie en Revalidatie. Hij bouwde een sterke praktijkervaring op in de verschillende orthopedische behandelingstechnieken.
Wil u meer weten over uw tenniselleboog en hoe u ze kunt behandelen?
Maak dan gerust een eerste afspraak met Dr Hans Mortelé.