In principe kunt de het ziekenhuis verlaten op de dag van of de dag na de ingreep, afhankelijk van de ingreep die u hebt ondergaan.
Op het moment dat u zelf aanvoelt dat u ontslagklaar bent, meldt u dat aan de hoofdverpleegster van de afdeling, aan de assistent of aan Dr. Mortelé zelf.
Indien het medisch verantwoord is, een beslissing welke door u samen met uw chirurg en zijn team wordt genomen, mag u het ziekenhuis verlaten.
De eerste dagen na uw ontslag kunnen soms wat moeizaam verlopen, een goede voorbereiding is dan ook belangrijk. Soms kunt u zelfs de indruk hebben dat u te vroeg naar huis bent gekomen, geef alles echter rustig de tijd en het komt wel goed!
Het is aan te raden dat u de eerste 72 uur na uw ontslag niet alleen thuis bent! Indien u partner of familie thuis hebt is dat prima, anders moeten er via de sociale dienst regelingen getroffen worden om een adequate opvang te voorzien.
Het is evident dat u de medicatie die u voor de ingreep moest innemen verder moet zetten, tenzij deze medicatie tijdens uw opname veranderd is. U krijgt bij uw ontslag een lijst mee van de medicatie zoals die in het ziekenhuis is gegeven.
Dit is een laag moleculair heparine dat u ook al in het ziekenhuis dagelijks toegediend kreeg, het verlaagt drastisch het risico op embolen, flebitis en tromboses. U krijgt hiervoor een voorschrift mee.
De meeste patiënten hebben nog gedurende enige tijd na de ingreep pijnmedicatie nodig, u krijgt mee voor een of twee dagen uit het ziekenhuis, uw huisarts zal vervolgens uw medicatie verder regelen en voorschrijven.
In principe worden de hechtingen, meestal haakjes, verwijderd na ongeveer twee weken. Als dat nog niet is gebeurd tijdens uw opname zal de huisarts daar voor zorgen. Twee dagen na het verwijderen van de hechtingen mag u douchen, nadien de wonde ontsmetten en een steriele plakker erover.
Contacteer uw huisarts bij uw thuiskomst en geef hem uw ontslagbrief af zodat hij op de hoogte is van de ingreep die u hebt ondergaan en de medicatie die u krijgt!
Contacteer uw kinesist/fysiotherapeut in de buurt en geeft het kine voorschrift af zodat zo snel mogelijk de behandeling kan verdergezet worden. In overleg met uw kinesist zal een uitgebreid oefenschema aangepast worden, actieve deelname is zeer belangrijk.
Bij wondproblemen is het aangewezen van steeds uw huisarts te contacteren die zelf de specialist kan verwittigen, eventueel moet u via de spoedopname langs komen. Blijf niet rondlopen met een ontstoken wonde!
Respecteer uw afspraak op de raadpleging, het is van belang dat uw chirurg de postoperatieve evolutie kan volgen.