Home Afspraken Patiënteninfo Algemene info Contact

DE FUSIE VAN DE CERVICALE WERVELZUIL

inleiding

De anterieure fusie is een behandelingsprocedure bij frequent voorkomende problemen van de nekwervels.

De meest frequente aandoeningen zijn artrose van de nekwervels, instabiliteit, discushernia of vernauwing van het kanaal met druk op de zenuwwortels.

Deze aandoeningen veroorzaken niet alleen pijn in de nek zelf maar kunnen door irritatie van de zenuwwortels zelfs pijn, tintelingen en soms voosheid in de armen en vingers veroorzaken.

anatomie

Het bovenste deel van de wervelzuil (de nek) wordt de cervicale wervelzuil genoemd en wordt gevormd door de wervels C1 t/m C7.
lees hier meer over de anatomie van de rug en de cervicale wervelzuil

doelstelling ingreep

De doelstelling van de ingreep is om via een anterieure toegang, dit is via de halsregio, de tussenwervelschijf te verwijderen, en de twee wervels tegen elkaar te laten vastgroeien nadat er een koolstof kader met botgreffen opgevuld, tussen de wervels is geplaatst.

De discus of de tussenwervelschijf vertoont namelijk een natuurlijke slijtage, de hoeveelheid vocht neemt hierbij af en de hoogte van de discus neemt af zodat ook de afstand tussen de wervels op die manier kleiner wordt.

Als gevolg daarvan wordt ook de ruimte waar de zenuwwortels door passeren, kleiner. De buitenste, vezelige band van de discus begint kleine scheurtjes te vertonen en de inhoud, een gelei-achtige structuur kan door deze scheurtjes gaan uitpuilen, als een soort balonnetje. Dit noemt men dan de discus hernia (afbeelding rechts).

Deze uitstulping kan gaan gaan duwen tegen de zenuw- wortel wat pijn of tintelingen in de armen kan veroorzaken.

Druk op de zenuwwortels kan niet alleen door een hernia ontstaan maar ook door de uitgroei van scherpe botrandjes (de papegaai bekjes of osteofieten) die op eenzelfde manier tegen de zenuwwortels gaan duwen.

Het kan zelfs zo ver evolueren dat er problemen ontstaan met de blaasfunctie en de sluitspierfunctie, er kunnen ernstige problemen met het stappen ontstaan en de fijne motoriek van de vingers neemt af.

de ingreep

De ingreep gebeurt steeds onder een algemene narcose. De insnede gebeurt aan de linkerzijde van de hals, boven het sleutelbeen. De linker zijde wordt gekozen om op die manier de zenuw die via de rechterzijde naar het diafragma verloopt, te vermijden. Onder scopie controle wordt de correcte discus opgespoord. Een klein deel van het ligament en zo weinig mogelijk spier wordt losgemaakt en het voorste deel van de tussenwervelschijf wordt verwijderd.

Vervolgens wordt een speciaal instrument gebruikt om de twee wervels iets verder uit elkaar te spreiden om wat meer ruimte te creëren; met fijne instrumenten wordt onder microscopie zicht het achterste deel van de tussenwervelschijf verwijderd.

Eens dit gebeurd is wordt een dunne botlaag van de onder en bovenliggende wervel verwijderd, dit is nodig om twee mooie, rechte botoppervlakken te krijgen zodat deze vlot kunnen vast groeien.

Vervolgens wordt een koolstof blokje of een soort kunststofwervel, dat de correcte maat heeft om de ruimte tussen de twee wervels op te vullen, ingebracht (afbeelding links).


Dit blokje is eerst opgevuld met stukjes bot van de patient zelf (meestal uit de bekken kam) of met kunstmatig (synthetisch) bot (afbeelding rechts).

 

Vervolgens wordt het apparaat dat gebruikt werd om de wervels uit elkaar te trekken verwijderd en wordt gecontroleerd of het blokje goed vast zit. Onder scopie controle wordt gekeken of het blokje ook op de juiste diepte zit en in de correcte positie.

Vervolgens wordt een heel klein en dun metalen plaatje over de wervels gelegd en met schroefjes boven en onder vast gezet.

De spierlaag wordt gehecht en de wonde in verschillende lagen gesloten, vervolgens wordt een heel stevige halskraag aangelegd.

Voorbereiding

De definitieve stap om over te gaan tot een chirurgische behandeling is een wel overwogen beslissing na grondig overleg tussen u en de chirurg. Het is aan te raden dat u zoveel mogelijk begrijpt wat de procedure is en wat u te wachten staat en wat van u verwacht wordt. Indien u vragen heeft, aarzel dan niet om deze aan uw chirurg te stellen.

Eens die stap gezet is zal de chirurg u meestal naar uw huisarts verwijzen om een grondige check up te laten gebeuren zodat u in optimale conditie naar de ingreep kan toeleven.

De opname gebeurt de dag voor de ingreep, u hoeft daarbij niet nuchter te zijn.

Het is heel belangrijk dat u de RX opnames en scans (CT scan, MRI, …) meebrengt, net als de pre-operatieve onderzoeken die bij de huisarts zijn uitgevoerd.

Indien u bloedverdunners inneemt moeten deze een week voor de ingreep gestopt worden.

na de ingreep

Het is voor de patiënten bijzonder sterk aangewezen om de halskraag die onmiddellijk na de ingreep is aangepast gedurende zes te weken te dragen, alhoewel we uit ervaring weten dat het niet echt plezant is om dat zo lange tijd vol te houden.
Het is echter bijzonder belangrijk omdat we op die manier de botstukjes op een  correcte manier aan elkaar kunnen laten vast groeien.

De gemiddelde opname duur voor deze ingreep bedraagt een viertal dagen, de dag na de ingreep mag u al rechtop zitten in bed.

Het redon buisje dat dient om overtollig bloed uit de operatie wonde te laten weg vloeien wordt de tweede dag na de ingreep verwijderd en u mag dan ook al uit bed en in de zetel zitten. Indien mogelijk mag u dan ook al rond stappen.
Meestal wordt op dag twee ook al een controle RX genomen.

Het slikken kan de eerste dagen wat moeizaam gaan omdat gedurende de ingreep wel wat tractie gezet wordt op de slokdarm en de omliggende structuren, deze klachten gaan meestal gewoon spontaan over.

Kine of fysiotherape is  meestal pas na een viertal weken aangewezen, initieel vooral gericht op inflammatie  behandeling en het verminderen van de mogelijke spierspasmen in de hals en nek.

De hechtingen zijn verteerbaar en enkel de uiteinden dienen afgeknipt te worden.

Controle

Na zes weken ziet de chirurg u terug en zal ook een controle RX genomen worden om te controleren of de botstukken mooi tegen elkaar vast groeien.

RX opname

Werkhervatting

Hoe snel u het werk zal kunnen hervatten hangt sterk af van het soort werk dat u verricht, lichte arbeid kan snel, zware arbeid is voor drie maanden uitgesloten.

 

< terug naar boven